Hamilelikte Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı kadınlarda daha sık görülür. Bunun olası nedenlerinden birincisi kadınların karın duvarının nispeten zayıf olması, ikinci neden ise kadınların hamilelik dönemleridir. Göbek fıtıklarının çoğu kadınlarda hamilelik döneminde ortaya çıkar.

 

 

Hamilelik sonunda bunların bir kısmı kaybolur ve göbek eski haline alır. Bir kısım kadında ise göbek fıtığı kalıcı hale gelir ve zaman içinde büyür. Bu durumda göbeğin eski hale gelmesi için ameliyat olması gerekir.

Hamilelik sırasında ortaya çıkan göbek fıtıkları konusunda kadınları uyarmak istiyorum. Bazı kadınlar sezaryen sırasında göbek fıtığının da dikişle onarılmasını talep ediyor kadın doğum hekimlerinden. Bu son derece yanlıştır. İki nedenle yanlıştır: hamilelik sonrası bunların bir kısmı zaten kaybolur. Dolayısıyla hastanın fıtığı sezaryen sırasında gereksiz onarılmıştır. Daha önemlisi ve tehlikelisi, dikiş ile yapılan onarımlar kısa zamanda açılır ve daha büyük fıtıklar ortaya çıkar. Bununla ilgili küçük bir göbek fıtığım vardı yazımı okumanızı öneririm.

Hamilelik sırasında fıtığın onarılması doğru olmaz. Anne ve bebeğin sağlığı açısından acil bir durum ortaya çıkmadıkça fıtık ameliyatı yapılmaz. Ameliyat planlamak için mutlaka doğum sonrasını beklemek gerekir.

Peki bu durumda hamilelikte ortaya çıkan göbek fıtığında ne yapmak lazım? Doğumdan bir süre sonra laparoskopik olarak ve mutlaka yama ile onarılması gerekir. Bel tarafından yapılan küçük 3 kesi ile bu ameliyat yapılabilir. Yaklaşık 45 dakika sürer ve hasta ertesi gün sağlıklı bir şekilde evine gider.


Göbek Fıtığı